Her kommer lidt om vores mest vellidte og anvendte opskrifter.

Til 4 Personer.

Italiensk Pizzasauce:

Ingredienser:

  • 1 dåse Tomater (hakkede og flåede)                                                                                                                                       
  • 140 g  Tomatkoncentrat (svarer til en stor dåse)
  • 1  spsk.  Hvidløg (finthakket)
  • 1⁄2 Løg (finthakket)
  • 1 spsk Olivenolie
  • 2 tsk  Sukker
  • 1 spsk  Hvidvinseddike
  • 2  tsk  Tørret oregano
  • 1  spsk  Frisk basilikum (finthakket)
  • 1  drys  Salt og friskkværnet peber (efter smag)

Fremgangsmåde:

Svits løg og hvidløg i olivenolie i ca. 5 minutter og tilsæt tomat, tomatkoncentrat, sukker, eddike og oregano. Lad det simre i en times tid. Har du travlt kan du godt skære lidt ned på simretiden, men en lang simretid giver en mere delikat og velsmagende pizzasauce.

Tilsæt basilikum ca. 5 minutter før saucen er færdig og smag til med salt og peber.

Ingredienser:

Dej:

  • 3 dl. Vand                                                                                  
  • 50  gram Gær
  • Salt
  • 0.5 dl. Olie
  • 600 gram Hvedemel

Fyld:

  • 1 ds. Hakkede tomater, konserves
  • Oregano, tørret
  • Basilikum, tørret
  • Salt
  • Peber
  • 200 gram Skinkestrimler, kogt. /kødsovs,
  • 100 gram Revet ost, mozzarella 45+

Til 4 Personer.

Ingredienser:                            

  • 500 g hakket oksekød
  • 2 store gulerødder
  • 1 stort løg
  • 1 ds majs
  • 2 dl hakket squash
  • 1 ds hakkede tomater med bassilikum/oregano
  • 1 spsk tomatpuré
  • kvart madlavningfløde
  • salt og peber
  • lasagneplader
  • revet mozzarella

Fremgangsmåde:

Oksekøddet svitses brunt i olie i en gryde. Alle grøntsager tilsættes. Hakkede tomater og puré tilsættes. Lad det simre et stykke tid.

Kødsauce og lasagneplader lægges lag på lag i et ildfast fad. Madlavningsfløde hældes over. Ost drysses på, og det hele sættes i ovnen ved 200 grader i 30 min.

Tip: Serveres med frisk salat og hjemmebagte flutes til.

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • 500-600 g hakket oksekød. Alternativt kan du bruge kalvekød
  • En halv grøn peberfrugt
  • Det hvide og det lysegrønne fra en porre, begge dele finthakkes
  • Havsalt og friskkværnet sort peber
  • 2 zittauerløg
  • 2 rødløg
  • 1 dl lys balsamico
  • 1 dl hvidvinseddike eller ufarvet husholdningseddike
  • Havsalt og friskkværnet peber

Ingredienser til sovsen:

  • 2 bananskalotteløg eller 4 alm. skalotteløg finthakkes
  • Kviste af frisk rosmarin - eller 1 tsk. tørret rosmarin
  • 1 dl soja - Tamari, ex. fra Urtekram (SuperBrugsen eller helsekosten) eller Kikkoman
  • 2 dl vand
  • 1 bæger (500 g) fromage frais - tages ud i god tid og står i stuetemperatur, røres i skål nær ilden
  • Friskkværnet sort peber,
  • Retten skal ikke saltes pga soja'en, som er salt.

Serveres med: 4-500 g små kartofler, der vaskes og skrubbes, evt. pilles efter kogning i ca. 12-15 minutter

Fremgangsmåde:

Snit alle løgene og kom dem i et ildfast fad, krydr med salt og peber og hæld eddiken ved. Stil dem i ovnen ved 190 grader, indtil de er bløde - ca. 20 minutter. Vend dem evt. undervejs. Er man til søde, bløde løg kan man drysse med 1 tsk. lys rørsukker midt i bagetiden. Bøfferne formes, krydres og sættes i ovnen i ildfast fad ved 190 grader i 10 minutter. Væsken hældes fra og det finthakkede porre-peberfrugt lægges på bøffen, som bages færdig i yderligere 5 minutter. Kog kartofler i letsaltet vand. Kom skalotteløg i en gryde og kom soja ved, (når de bider i bunden af gryden) sammen med vand og rosmarin. Lad koge sagte/simre i 15 minutter. Si væsken og kog den op, så den er så varm som muligt. Fromage fraisen, der er taget ud på forhånd og rørt i en skål nær ilden, for ikke at køle sovsen voldsomt ned, piskes i.

Ingredienser:

Rugbrød, toast eller andet lyst brød
Pålæg efter eget valg - Vi foreslår ægge, tun og skinke salat

Fremgangsmåde:

Tag rugbrødet ud af posen og kom det ønskede pålæg på brødet. Alternativt kan i selv fylde på når i sidder ved bordet.

En simpel ret som alle burde kunne finde ud af at lave. Hvis det går helt galt kan du spørge din mor.

Inspiration kan findes på wikipedia siden: http://da.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B8rrebr%C3%B8d

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • ca 1kg ferske kyllingevinger (uden vingespidser)                                                                         
  • Til rub
  • 2 tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk cayenne peber
  • 2 tsk paprika
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 spsk løgpulver
  • 1 spsk salt
  • 1 tsk hvid peber
  • Til saucen
  • 3-4 dl chilisauce (hjemmelavet eller Franks Red Hot)
  • 150g smør.

Fremgangsmåde:

1. Kyllingevingerne deles ved ledene med en skarp kniv (det gøres let ved at skære lige ned midt i ledet). Smid vingespidserne væk og fjer evt. små benstykker ved snittene.

2. Bland sukker og krydderierne til en jævn blanding (rub).

3. Dup kyllingen tør med et stykke køkkenrulle og vend dem så i krydderiblandingen og lad dem så trække en 20 minutters tid,  alt imens du tænder grillen.

4. Grillen tændes til indirekte varme – ca. 1 grillstarter rør briketter til en almindelig kuglegrill. Placér de tændte kul i den ene ende af grillen (så der er god plads til vingerne i resten af grillen).

5. Kyllingevingerne lægges på grillen – “overvingen” (den som ligner et lille kyllingelår) lægges nærmest kullene da de skal have mest varme.

6. Smid en lille håndfuld røgeflis på kullene (f.eks. hickory eller æbletræ) og luk låget til.

7. Lad kyllingevingerne grille i ca. 20 min indtil de begynder at blive gyldne.

8. Imens varmes smør i en gryde og chilisaucen tilsættes. Det må ikke koge, men skal blot simre.

9. Efter 20 min. kan man pensle kyllingevingerne med et tyndt lag af saucen så den lige kan “sætte sig” lidt.

10. Lad kyllingerne få yderligere 15 min. eller til de er mindst 75C ved benet på det tykkeste sted.

11. Kyllingerne tages af grillen og smides i en stor skål. Her overhældes de med resten af den varme sauce og vendes rundt.

12. Anret kyllingevingerne på et fad, og servér straks som en lækker lun snack.

Til 8 Personer.

Ingredienser:

  • 150 ml kokosmælk
  • 1 tsk. Thai fisk sauce (kan erstattes af soyasauce)
  • 1 tsk. brun farin
  • 1 tsk. karrypulver
  • 500 g kylling uden skind og ben
  • små træ- eller bambusspyd (lægges i blød i 30 minutter)

Peanutsauce:

  • 200 ml kokosmælk
  • 1 spsk. rød karrypaste (gerne hot)
  • 200 ml kyllingebouillon
  • 1 spsk. Thai fisk sauce (kan erstattes af soyasauce)
  • 1 spsk. brun farin eller rørsukker
  • 100 g crunchy peanutbutter
  • 1 tsk. friskpresset limejuice

kyllingespydmedpeanutsauceogkarry-pastasalat-285-29

Karry-pastasalat:

  • 500 g. creme fraiche 18 %
  • 2 spsk. karry
  • 2 tsk. sukker
  • 1 tsk. groft salt
  • Lidt citronsaft
  • 250 g. pastaskruer
  • Ca. 100 g. ærter
  • 2 forårsløg

Fremgangmåde:

Rør kokosmælk, fiskesauce, brun farin og karrypulver sammen i en stor skål. Skær kyllingen i store mundrette stykker, uden ben. Læg derefter kyllingestykkerne i skålen med marinade og sørg for at kyllingestykkerne er godt dækkede. Dæk skålen til og sæt i køleskabet. Lad kyllingen marinere i mindst én time, helst i 12 timer (anbefales).

Peanutsauce:
Hæld kokosmælken i en kasserolle og varm langsomt op, til den simrer. Tilsæt karrypaste og lad simre i 4-5 minutter, mens der røres ind i mellem. Tilsæt kyllingebouillon, fish sauce, sukker, peanutbutter og lime juice og lad simre i yderligere et minut, mens saucen røres til den er glat og jævn. Hæld saucen op i en serveringsskål og lad den afkøle lidt. Saucen kan serveres lunken eller ved stuetemperatur.

Sæt kyllingekødet på spyd og steg på en grillpande eller en grill 4-6 minutter eller til de er gennemstegte og har en lækker farve. Servér med det samme med peanutsaucen og en orientalsk pickles.

Pastaen koges og køles af i koldt vand og afdrypper i en si. Creme fraichen røres med sukker, salt og karry. Må gerne stå og trække lidt. Forårsløgene skæres ud. Når pastaen er kold og afdryppet blandes dressing, pasta, ærter og forårsløg.

Opskrift fra Louise's fine blog: http://www.louisesmadblog.dk/2011/03/kyllingespyd-med-peanutsauce-og-karry-pastasalat.html

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • 500 g. spaghetti

  • 2 pk. bacon i tern
  • 2 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 6 pasteauriserede æggeblommer
  • 2,5 dl. madlavningsfløde (cremefine)
  • 50 g. parmasan ost
  • Salt g peber

Fremgangsmåde:

Kog spaghettien efter posens anvisning.

Steg bacontern på en pande. Hak nu løg og hvidløg, mens spaghetti og bacontern passer sig selv lidt. Når baconternene næsten er færdige (gyldenbrune og sprøde), læg dem da på en tallerken. Hæld nu fedtstoffet fra baconternene væk og svits nu løg og hvidløg på panden. Når løgene har fået lidt kulør, hæld da bacontern op i panden igen og skru helt ned.

Pisk nu de pasteuriserede æggeblommer sammen med fløden, salt og peber i en skål. Tilsæt parmasanosten.

Når pastaen er færdig, hælder du vandet fra, tilsætter blandingen af løg, hvidløg og bacon fra panden. Rør godt rundt. Herefter tilsætter du æggeblandingen og rør igen rundt. Evt. drys lidt ekstra parmasanost på toppen til sidst.

Klar til servering. 

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • En aflang burgerbolle (rund kan også bruges)
  • 250 gram oksekød
  • 2 æg
  • Lidt fløde (eller mælk til den kalorie-lette udgave)
  • 1 løg
  • Cheddarost
  • 4 skiver Bacon
  • Smør og olie

Fremgangsmåde:

Forberedelse:
Skær løget i halve ringe og riv cheddarosten på et rivejern.

Bøffen:
Ælt oksekødet i hænderne et par minutters tid.
Bank det helt fladt (5-7 mm) og form det efter bollen (aflang eller rund).
Brun lidt smør og olie af på en pande og læg bøffen på.
Den skal have 3 minutter på begge sider.
Krydr med salt og peber til sidst.

Bacon:
Steg bacon på en pande (husk at tænde for em-hætten eller at åbne vinduerne).

Røræg:
Slå 2 æg ud i en skål, hæld lidt fløde i og pisk godt.
Kom olie i en brandvarm pande og hæld æggemassen i.
Krydr med salt og peber.
Rør rundt og kom i en skål, når konsistensen af røræggene er gode.

Oste og løg guf:
Mere olie i panden og kom løgene i.
Tilsæt salt og peber.
Svits indtil de er gyldne og riv en masse cheddarost i.
Omtrent lige dele ost og løg.

Læg røræg på bunden af bollen.
Læg bøffen ovenpå.
Løg og ost ovenpå.
Bacon ovenpå og burgerbollen øverst.
Servér med ketchup til.

God appetit.

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • 1 moden avocado
  • 2 tomater
  • ½ rød peberfrugt
  • 50 g. rødløg
  • 1 spsk. limesaft
  •  frisk basilikum
  •  salt og peber
  • 4. skiver sandwichbrød
  • 100. g. koldrøget laks i skiver
  •  iceberg salat

Fremgangsmåde:

Mos avocadokødet groft med limesaft og rør det sammen med hakkede tomater (uden kerner), små tern a peberfrugt, finthakkede rødløg og frisk hakket basilikum.

Smag til med salt og peber.

Rist brødet let og læg det sammen med avocadomos, skyllede salatblade og røget laks.

Tip: Kan også bruges til natmad eller brunch.

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • Pastaskruer
  • Skinketern
  • Formage frais (den jeg har brugt er en 0,5%)
  • Lidt ketchup
  • Salt og peber

Tilbehør:

  • Flutes

Fremgangsmåde:

Kog pastaskruerne og køl dem af med koldt vand.
Rør en dressing af fromage frais, ketchup, salt og peber og tilsæt de kogte pastaskruer og skinketern. Bland det godt og stil pastasalaten på køl i nogle timer, så den kan trække lidt, hvorved smagen forbedres.
Servér med lune flutes.

Ingredienser:

Tzatziki:

  • 1 agurk
  • 1 fed hvidløg
  • 3 dl græsk yoghurt
  • salt & peber

Fremgangsmåde:

Skær agurken over på langs, skrab kernerne af med en ske og hak resten groft.
Agurken og presset hvidløg vendes i youghurten og der smages til med klippet dild, salt og peber.

Ingredienser:

  • 200 g. kalkunkød
  • 400 g. blanding af
  • Champignon
  • Tomat
  • Løg
  • Peberfrugt
  • Salat
  • 2 pitabrød (grove)

Dressing:

  • 1 dl. Fløde 9 %
  • 2 blegselleri stængler
  • 1 spsk. olie
  • Citron
  • Paprika
  • Salt
  • Peber

Fremgangsmåde:

Dressing: Bland fraiche med purløg og peberfrugt. Smag dressingen til med tomatketchup, chilisauce og krydderier. Lad dressingen stå og trække koldt i ca. 1 time.

Pitafyld: Bland pitafyldet sammen. Varm pitabrødene som angivet på emballagen og flæk dem halvt igennem. Kom ved serveringen pitafyld og dressing i.

Tip: Hakkebøf kan anvendes i stedet for skinke.

Udlånt af Valdemarsro.dk - find opskrift på pitabrød her

Til 4 Personer.

Ingredienser:

Fiskefars:

  • 400 g hakket torskefilet
  • 1 æg
  • 2 spsk majsstivelse
  • 1 dl skummetmælk
  • 1½ tsk groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 2 spsk Arla Kærgården® Steg & Bag

Remouladesauce:

  • 3 dl syrnet naturel 0,1%, fx Cheasy A38 (afdryppes 1 time i et kaffefilter)
  • 50 g letremoulade
  • ½ tsk karry
  • 1 tsk citronsaft
  • ¼ tsk lidt sukker
  • ¾ tsk groft salt
  • Friskkværnet peber

Tilbehør:

  • 400 g rugbrød i skiver
  • 600 g groftrevne gulerødder
  • citronsaft

Fremgangsmåde:

Rør det hakkede fiskekød sejt med salt. Tilsæt de øvrige ingredienser. Form farsen til frikadeller. Steg dem i en teflonpande i fedtstoffet.

Remouladesauce: Rør den afdryppede A38 sammen med remouladen og smag til med karry, citronsaft, sukker, salt og peber.
Server de lune fiskefrikadeller med remouladesauce, ristet rugbrød og gulerødder dryppet med citronsaft.

Ingredienser:

  • 1 pakke hvede tortillas
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 pakke tacokrydderier og 1 dl vand
  • 1-2 fint-hakkede løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk spidskommen
  • 3 spsk tomatpure
  • 1½ dl vand
  • 1 okseboullionterning eller maggiterning
  • Peber
  • Chili

Fremgangsmåde:

Kødet brunes på panden og når det er brunt tilsættes tacokrydderiet og vandet og det simrer i 10 min.

Løg og hvidløg svitses på panden og det hakkede kød tlsættes. Når kødet er brunt tilsættes spidskommen, chili, boullionterningen, tomatpure og vand og det hele simrer i 10 min. Smages til med peber og evt. salt.

Tilbehør:

  • 1 dl jasminris
  • 2 dl vand ½ tsk salt
  • Snittet iceberg salat ca. 1/5 salat hoved
  • 6 tomtaer i tern
  • 1/4 agurk i tern
  • 1 rød snackpeber i tern
  • 1 dåse majs - eller 2 dl. frosne majs
  • Revet ost - cheddar eller anden revet ost

Guacomole:

  •  1 pose tortillachips
  • 100 g cheddar ost

Fremgangsmåde:

Varmes i et fad i ovnen til osten er smeltet. Tortillaerne varmes - ca 1 min. ved fuld effekt i microovnen. De fyldes med det ønskede fyld.

Til 4 Personer.

Ingredienser:

  • 500 gram magert, hakket oksekød
  • 2-3 store citauerløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2 ds. flåede tomater
  • Oregano
  • Timian
  • Chilipulver
  • Olivenolie
  • Parmesanost
  • Salt
  • Tør rødvin

Fremgangsmåde:

Pil løgene og hak dem fint. Pil hvidløgsfedene. Kom olien i en gryde og varm op. Når olien er godt varm, kom de hakkede løg og godt med oregano og timian i. Pres hvidløgsfedene i og rør om. Løgene skal blive blanke - ikke brune.
Kom det hakkede oksekød i og rør om til alt køddet er brunet af. Tilsæt et par fingre salt. Kom en god sjat rødvin i gryden og tag et glas til dig selv mens gryden koger lidt.

Kom nu de flåede tomater i, rør det hele godt igennem og skru ned på lavt blus, så det netop småkoger.
Sæt en gryde vand til koging, kom salt i vandet og, når det koger godt, kom så spagettien i vandet, rør om og skru ned til vandet bare er i kog. Spagettien skal koge 3½-4 minutter og derefter hvile i vandet i samme tid.

Til 4 Personer.

Ingredienser:

Tærtebund:

  • 300 g hvedemel
  • 2 dl rugmel
  • 1 tsk salt
  • 6 spsk oliemargarine
  • 10 spsk koldt vand

Fyld:

  • 2 tsk raps- eller olivenolie
  • 200 g kalkunbacon
  • 2 hakket løg
  • 800 g broccoli
  • 400 g fromage frais
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk sennep
  • 2 æg
  • 2 spsk mel
  • 1 dl letmælk

Fremgangsmåde:

Tærtebund: Bland hvedemel, rugmel, salt og oliemargarine grundigt sammen. Tilsæt vandet og ælt dejen hurtigt sammen. Pres dejen ud i en tærteform på ca. 25 cm i diameter og prik bunden med en gaffel. Forbag tærtebunden nederst i ovnen i 15 min. ved 200°.

Fyld: Skær kalkunbaconen i tern, hak løget, del broccolien i små buketter og skær stokken i tern. Varm olien op på en pande, svits kalkunbacon, løg og broccoli i 5 min. og lad det køle lidt af. Pisk fromage frais sammen med salt, sennep, æg, mel og mælk. Vend bacon, løg og broccoli i æggemassen og

Kom det hele i den forbagte bund. Bag tærten færdig i ca. 30 min ved 200° nederst i ovnen.

Til 8 Personer.

Ingredienser:

  • 8 skiver kalvefilet (ca. 400 g)
  • 1 tsk mild, sød sennep
  • 8 skiver Svenbo ost 29% (45+) (ca. 80 g)
  • 8 skiver kogt, røget skinke (ca. 80 g)
  • 2 æggehvide
  • 100 g hvedemel
  • 2 tsk groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 2 æg
  • 100 g rasp
  • 150 g Smør til stegning

Pynt:

  • Citronbåde
  • Hakket frisk persille

Tilbehør:

  • 1200 g haricots verts (grønne bønner)
  • 2 kg pommes frites

Fremgangsmetode:

Kødet bankes ud til ca. 1 cms tykkelse. Smøres på den ene side med sennep.
På halvdelen af kødskiverne lægges en skive ost en skive skinke, der knapt må nå ud til kanterne.
Disse smøres med æggehvide, før kødet foldes sammen og fæstnes med tandstikkere eller kødpinde.
Vendes i mel, der er blandet med salt og peber. Derefter paneres de i sammenpisket æg og rasp.
Smørret kommes i panden, når det er gyldent lægges kødet i, og det steger 3-4 min. på hver side.
Kødpindene fjernes, og kødet anrettes på et fad, overhældes med stegesmørret og pyntes.

Til 2 Personer.

Ingredienser:

  • 400 gram mørt oksekød uden ben
  • 50 -100 gram bacon i tern
  • 1 løg
  • 1 grøn peber
  • 1 spiseskefuld olie
  • ½ teskefuld salt
  • 1 teskefuld timian
  • 2 teskefulde paprika
  • 1/4 liter oksebouillon
  • 2 dl. ris
  • 1 dåse hakkede tomater

Fremgangsmåde:

Skær oksekødet i mundrette stykker, hak løget og skær peberfrugten i strimler. Olien opvarmes i en gryde og kødet brunes heri. Bacon og løg tilsættes. Drys med krydderierne.

Oksebouillon, ris og hakkede tomater tilsættes.

Risottoen koger under låg i 20 minutter. Peberfrugten tilsættes efter 10 minutter

Til 4 Personer. 

Ingredienser:

  • 3 dl. finthakket løg
  • 40 gr. margerine                                                                                                                                                                          
  • 10 ufarvede pølser
  • 2-3 tsk. paprika edelsüss
  • 1- 1 1/2 lille dåse konc. tomatpuré
  • 3 dl. mælk
  • Salt og peber
  • 1 dl. piskefløde (kan undlades)
  • 1 kg. kogte kolde pillekartofler
  • Purløg til pynt

Fremgangsmåde:

Svits de finthakkede løg til de er gyldne og klare. Skær pølserne i skrå skiver og lad dem svitse med et øjeblik. Drys paprika over og bland det godt med pølser og løg. Skru ned for varmen og tilsæt de skivede kartofler, mælk, tomatpuré, salt og peber. Bland det hele godt sammen og lad retten simre i 15 min.
Tilsæt så piskefløde, og lad retten simre i ca. 15 min. til retten er jævnet af mælken og kartoflerne.